Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. «новичок». Изследванията са на независима частна финландска лаборатория и на българската съдебно-медицинска експертиза. Това съобщи Канал 3.

Това стана ясно от цялата изнесена фактология по случая от главния прокурор Сотир Цацаров, който заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвета. В разговора участваха и вътрешният министър Младен Маринов, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Спешната среща се състоя заради появила се информация, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на Гебрев през 2015 г., както написаха британски и руски сайтове, както и «Капитал».

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на «Кемпински-Зографски» Гебрев на 28 април 2015 Гебрев е бил откаран във ВМА. На сутринта и изпълнителният директор на неговото предприятие «Емко» е бил приет в Токуда, после в Пирогов, а три дни по-късно и синът на бизнесмена е бил закаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Хлорпирифос пък е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола в ресторанта, но също и в кафемашината в дома на Гебрев, както и в повърнатото от сина му, допълни фактите главният прокурор.

Този пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, овощни, технически и житни култури и е силно токсичен. Разследването е стигнало и до земеделския производител, а съдържанието на веществото е било в минимлно количество. Съдебно-медицинската експертиза е показала остра интоксикация с форсфоро-органично съединение.

Разследването тогава е прекратено. Било е подновено след писмото на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал, с отрова от семейството на «новичок». Цацаров допълни хронологията, като поясни, че то е било възобновено, докладвал е на премиера, създаден е съвместен екип с МВР и ДАНС, информирани са британските власти, както и партньорските служби. Извършени са 13 разпита на свидетели.

Самият Гебрев признава и нещо, което до този момент не е известно на нашите служби, а именно, че със съдействието на ВМА през ни 2016 е дал проба на кръв и урина за финландска частна лаборатория, като си е заплатил. Финландците правят заключението, че в урината се съдържа фосфоро-органично съединение, но не се съдържат химически бойни вещества, забранени от конвенцията, каквото е въпросният «новичок».

Всички данни и документи от изследванията са представени на британските власти след получаване на европейската заповед за разследване през декември 2018 г., както и писмо с готовност за сътрудничество.

След като изнесе цялата фактология по разследването от 2015 г. до сега, включително и за съвместните действия на българските разследващи с британските служби, Цацаров заяви, че то продължава. Възобновено е било по искане на самия Гебрев, който написал писмо на Цацаров на 11 октомври 2018 г. През цялото време се действа заедно с британския екип от разследващи.

«Така че, всякакви твърдения и внушения, че случаят е оставен настрана и по него не се е работело, меко казано не отговарят на истината. Остава на съвестта на техните издатели», заключи главният прокурор по адрес на медиите, раздухали сюжета, че оръжейният бос е жертва като Скрипал.

«Работим в тясно сътрудничество с българските власти  и служби, тече разследване», каза и британската посланичка, която обясни, че заради тайната няма как да разкрие повече детайли.

Тагове: ; ; ; ; ; ;