САЩ не бива да изключват вероятността от руска военна намеса във Венецуела, заяви адмирал Крейг Фолър в интервю за «Гласът на Америка». Това съобщи Нюс.бг.
Наскоро той оглави обединеното командване на американските военноморски сили за региона на Централна и Южна Америка.

«Смятам, че от Русия може да се очаква всичко. Видяхме какво направиха в Сирия и трябва да сме готови, че това може да се повтори.» — коментира адмиралът.

Фолър подчерта, че сега САЩ са концентрирани върху намирането на политическо и дипломатическо решение на кризата във Венецуела.

«Заели сме се с това, което се случва в момента — да облекчим страданията на хората.» — поясни офицерът, като добави, че американските военни не се месят в политиката.

«Колкото до дългосрочния въпрос за предаването на властта, оставям го на политиците и дипломатите, ние ще сме готови да окажем подкрепа, когато ни помолят за това.» — ангажира се адм. Фолър.

По думите му, и трите латиноамерикански държави с недемократични режими — Венецуела, Куба и Никарагуа — са обект на интервенция от страна на Русия.

«В националната ни отбранителна стратегия се отделя специално внимание на Русия и Китай… Макар че това са различни случаи. Китай е нарастваща икономическа сила, която има законно право на свои бизнес интереси по света… Същевременно те отказват да спазват правилата на играта.» — констатира адмиралът.

Той оприличи Русия на ранена мечка, която воюва с демокрацията в Латинска Америка.

«Русия фактически е ранена, отслабваща мечка, която атакува.» — коментира Крейг Фолър.

Той добави, че Москва е създала в Никарагуа структура, обявена като център за борба с престъпността и тероризма, чиято работа поражда въпроси.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;