Трябва да се обвържат социалните помощи, които се получават, с насрещната ангажираност на ромската общност. Защото обществото остава с усещането, че ромите само получават социални помощи, но не изпълняват своите отговорности като всички останали граждани. Това съобщи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод внесената от вицепремиера Красимир Каракачанов концепция за интеграцията на ромската общност. Това съобщи БТА.

Темата за ингерацията на ромите и свързаните с това политики трябва да бъдат дискутирани с обществото и всички заинтересовани страни, препоръча Цветанов.

В настоящата управленска програма акцент е образованието и това трябва да започнем. Затова и заложихме програма децата извън образователната система да бъдат върнати в нея, да бъдат полезни на обществото и да придобият съответните трудови навици и да могат да се реализират, добави той и припомни, че над 30 000 са върнатите в образователната система деца за последната година.

Цветанов уточни още, че реализирането на тези политики е включително и задача на местната власт, която активно може да съдейства. Не бива обаче да стигаме до крайности, които могат да провокират напрежение и противопоставяне в обществото, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ, като припомни напрежението по време на местния вот през 2011 година.

За 30 години държавата не е направила необходимия механизъм с който да покажем, че ромите се интегрират, обобщи Цветанов.

Той припомни записаното в Конституцията, че всички сме равни по рождение. Подчерта обаче, че отговорността за спазването на Закона е на всички и към всички трябва да бъде насочена и кампанията. Т

рябва да намерим модел, с който вече интегрираните и добре образовани роми да станат еталон за подражание и да бъдат добрия пример, смята Цветанов.

По негови думи обаче мерките за превенция трябва да имат предимство пред рестрикционните мерки.
Цветанов прогнозира, че вероятно до седмица ще се състои Коалиционен съвет, на който темата за ромската интеграция ще бъде дискутирана.

След разговорите с партньорите в управлението ще бъде изработена единна позиция, уточни той.
Заместник-председателят на ГЕРБ бе на празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан във винарска изба край Харманли и участва в церемонията по зарязването на лозята в присъствието на депутати, кметове, областния управител на Хасково и много гости.

Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет в началото на тържеството.

Тагове: ; ; ;