Ромски семейства се опитали да се върнат във Войводиново

Ромски семейства се опитали да се върнат във ВойводиновоЧаст от ромските семейства във Войводиново, напуснали домовете си след протестите в селото, се опитаха да се завърнат в къщите си в махалата. Това отново породи недоволство сред останалите жители на селото. Това съобищ БНР.

За да не се стигне до ескалация на напрежението, улицата към махалата беше охранявана от полицията.

Във Войводиново вече е спокойно. По-рано жени от ромската махала заедно с представители на правозащитна организация решиха да се върнат в къщите си.

Знаем, те са определени за събаряне като незаконни и част от тях вече бяха бутнати, но за 17 постройки все още не са приключили съдебните процедури, тъй като заповедите за събаряне на кмета на Община Марица се обжалват.

Явно са били посъветвани от адвокатите си да се върнат, но в махалата няма условия за нормален живот, а и е факт недоволството на всички останали жители на селото, каза кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Той в крайна сметка успя да убеди пристигналите да не остават. Ето какво каза още той:

«В момента аз ги карам с един бус и връщам в «Столипиново». Там са били при свои близки по всяка вероятност».

Тосев не се ангажира със срокове за събарянето на останалите незаконни къщи в ромската махала във Войводиново, като подчерта, че ще трябва да преминат всички тези съдебни процедури.

През януари принудително бяха съборени няколко постройки, а това стана след няколкодневни протести на жители на селото. Недоволството им беше провокирано от побой над военнослужещ от двама роми.

Коментари:

Зареждане ...