Австралийският експерт има голяма желание да принизи постиженията на Путин, но е принуден да признае: за неговите успехи в голяма степен е съдействал крахът на западната политика и незаконните действия, унищожаващи самото понятие «международен ред, подчинен на норми».

Превод: Путин стана синоним на възраждаща се Русия — уверена в себе си, можеща да остоява своите интереси и все по-влиятелна.

Изглежда всяка негова стъпка му носи победа.

Русия анексира Крим. С нови сили се завърна в Близкия Изток. Отношенията й с Китай набират обороти. Санкциите на Запада не успяха да ограничат действията на Кремъл.

Русия започна да процъфтява.

Тя вече има важна роля в международната общност.

От «болния човек на Европа» тя се превърна в глобален играч.

В какво се състои тайната на Путин?

АВТОРИТАРНО ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯТА

Путин не е диктатор в привичния смисъл на думата. Той не е всесилен. Но се ползва с рашаващо преимущество в сравнение със западните лидери при формирането на външната политика.

Той може да взема важни решения, независимо от тяхната твърдост, уверен, че няма да се сблъска в страната си със съпротива.

Русия е унитарна и суверенна държава. За разлика от държавите, влизащи в ЕС, и за разлика от САЩ преди идването на Тръмп, тя не е свързана с никакви задължения, заставящи я да съгласува своите действия с когото и да било.

ЯСНИ ЦЕЛИ

Външнополитическите цели на Путин са праволинейни.

Той иска да използва международните отношения на Русия, за да подкрепи стабилността на своя режим. Той се стреми да направи Русия независима глобална държава.

Политиката му е целенасочена, тактиката — безпощадна.

Той оценява света като конкурентна среда, в която няма такива примиренчески понятия, като «международна общност» и «универсални» ценности.

Путин счита, че целта оправдава средствата.

РУСКИЯТ ЕЛИТ

Руският елит в болшинството си подкрепя Путин и външната му политика.

Те му приписват заслуги за възстановяване на бившето величие на Русия след униженията на 1990-те години, когато страната бе доведена до унижението да иска помощ, докато Западът й четеше лекции за предимствата на демокрацията, капитализма и новия световен ред.

Днес Русия не се прекланя пред никого и САЩ не са изключение.

КЪСМЕТ

Путин получи един от най-големите подаръци на съдбата — късмет.

Тактическа мъдрост

Той притежава тактическа бдителност, способна да определя шансовете.

НЕУСПЕХИТЕ НА ЗАПАДА

За успеха на Путин в голяма степен съдейства крахът на западната политика, особено разминаването между нейните благочестиви проповеди и незаконните действия.

Нахлуването в Ирак под предводителството на САЩ, катастрофалната агресия на НАТО в Либия, анулирането от Тръмп на международни споразумения — всичко това унищожи понятията «международен ред, подчинен на норми».

Налице е пълен крах на западното ръководство.

Само за последните няколко години светът стана свидетел на хаос в Америка, на самодеструктивния Брекзит във Великобритания, на мащабните граждански протести във Франция, на рястаща по цяла Европа ксенофобия.

Съчетанията на аморалността и безпомощността се отразиха катастрофално на доверието към Запада.

Дори някои членове на ЕС вече считат поведението на Русия на международната арена за естествено и разумно.

НА КРИЛЕТЕ НА ВЯТЪРА

Путин дотолкова свикна с погрешните стъпки на западните правителства, че вече ги оценява като естествени. И умело се възполва от грешките им.

Обсаден манталитет

Путин демонстрира значително преимущество пред западните лидери, но Русия отстъпва пред амбициозния и решителен Китай.

Той рискува да изпусне по-мащабната картина на света. За да продължи Русия да процъфтява, тя трабва да стане с нещо голяма, а да не остава в рамките на глобален борец с предразсъдъците.

Автор: Бобо Ло — научен сътрудник към Института Лоуи, изследователски център в Австралия, научен сътрудник към Френския институт за международни отношения.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.afr.com/opinion/putin-the-five-secrets-to-the-russian-presidents-success-20190131-h1aowa

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;