БСП внесоха в парламента предложение за откриване на процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Това съобщава Стандарт.

Социалистите определиха като несъстоятелни твърденията на мнозинството, че сегашният състав работи добре, а нова и неподготвена Избирателна комисия може да създаде проблеми при вота.

Напомниха и, че мандатът на ЦИК изтича през март, като настояват да се изпълни закона и да се избере нова комисия до края на февруари.

Необходими ли са промени преди изборите — темата в Сутрешния блок коментираха експертът проф. Михаил Константинов и бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров

Според проф. Константинов законът трябва да бъде спазен.

„Чисто прагматично, добре е да се запази сегашния състав, като той може да бъде преизбран. Абсурд е три месеца преди изборите да се смени съставът на ЦИК, ако това стане, ще бъде катастрофа”, смята той.

Според проф. Киров парламентът трябва да спази Изборния кодекс, в който е казано кога започва и кога изтича мандатът на ЦИК. „След като той изтича на 21 март, ако парламентът иска да остави този състав — това става с едно изменение в Преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, в които да бъде сменен срокът”, коментира бившият конституционен съдия.

 

„В България политиците за повече от век не научиха нещо елементарно — че избори се печелят с доверието на избирателите, а не с хватки в Изборния кодекс”, допълни още проф. Киров.

Има правило на Венецианската комисия — че изборните правила не се пипат шест месеца преди изборите. Ние редовно се отклоняваме от този принцип, редовно се внасят всякакви предложения за изменения в материята, обясни още професорът.
Препоръките на Венецианската комисия са правилно, но те са само препоръчителни. Така че ние все пак не нарушаваме закона, отбеляза проф. Константинов.

Проф. Михаил Константинов, експерт по изборно законодателство: Искам да препоръчам на всички политически сили — не пипайте в последния момент изборните правила. Който ги е пипал, е загубил.

Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия: Избирателните списъци са ахилесовата пета на изборите. Може би трябва да се отиде към някаква активна регистрация на избирателите. Не постоянна, но така, че да не се натрупват математически грешки и да се стигне до „мъртви души”.

 

Тагове: ; ; ; ; ;