В рамките на работното си посещение в САЩ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в Конференция по въпросите на сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион, организирана от сенатор Джеймс Инхоф. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Форумът в американския Сенат събра политически лидери от Югоизточна Европа, обединени около идеята за силни трансатлантически отношения. В конференцията освен Цветан Цветанов взеха участие и президентът на Албания Илир Мета, председателят на сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили сенатор Джеймс Инхоф, председателят на подкомисията по киберсигурност в американския Сенат сенатор Майкъл Раундс, конгресмените Робърт Питингър и Робърт Адерхолт, военният министър на Румъния Габриел Лес, помощник държавният секретар на САЩ по стабилизационните операции Пийт Мароко, председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Георги Церетели и други политици от Балканите и Черноморския регион. В конференцията участва и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.

В изказването си пред форума Цветан Цветанов изведе важността на региона за цялостното развитие на трансатлантическите отношения. Именно в този аспект Българското европредседателство е поставило сред основните свои приоритети европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. Присъединяването на Албания и Черна гора към НАТО и положителните предпоставки за скорошно членство на Македония в Северноатлантическия пакт повишават в значителна степен сигурността в регионален план, възпрепятствайки влиянието на трети държави в тази невралгична част на света. Именно с оглед повишаване на регионалната сигурност е и решението на българския парламент да даде мандат на правителството на България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребители Ф-16.

Конференцията приветства подписаното в Преспа споразумение между Гърция и Македония, отбелязвайки, че това е важна крачка напред в посока на бъдещото членството на Македония в НАТО. Русия използва неконвенционални средства за влияние в региона, в т.ч. кибератаки и кибероперации. Необходимо е обединяване на съвместните действия между държавите, за да бъде възпряно и преодоляно това влияние. Трябва да се противодейства и на евроскептичния наратив, характерен за някои от държавите в региона, защото той пряко обслужва силите, заинтересовани от разбиването на Европейския съюз и нарушаване на евроатлантическите отношения. В тази връзка предстоящите в края на май 2019 г. избори за Европейски парламент са от изключителна важност.

По-късно през деня председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи с провеждането на двустранни срещи в американския Конгрес. Цветанов разговаря с влиятелния сенатор (и организатор на конференцията) Джеймс Инхоф, който е председател на Комисията по въпросите на въоръжените сили в американския Сенат. Избран за първи път като сенатор през далечната 1994 г., сенатор Инхоф вече четвърт век защитава устоите на правовата държава и свободния свят. По време на срещата Цветанов запозна Инхоф с дадения парламентарен мандат на правителството за започване на преговорите за закупуване на изтребители Ф-16 от САЩ. Сенатор Инхоф изрази подкрепа за предстоящите преговори, определяйки България като добър и надежден партньор на САЩ в областта на военно-политическото сътрудничество.

В рамките на форума Цветан Цветанов проведе срещи и с конгресмените Питингър и Адерхолт, които също изразиха подкрепа за развиването на двустранните военно-политически отношения. Беше изразено мнение, че чрез увеличаване на военно-оперативния капацитет на българските ВВС ще бъде подсилен Югоизточният фланг на НАТО с изтребители, съвместими със съседите и съюзниците на България от НАТО.

Тагове: ; ; ; ;