Гръцките компании са инвестирали 473 милиона евро за двадесет години в Македония, наричана официално заради натиска от Гърция за името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), показват данни на Националната банка на Македония, цитирани от Greek Reporter. България не е дори сред първите 5, става ясно от графиката. Това съобщава Канал 3.

Гърция е третият най-голям инвеститор в БЮРМ за периода 1997-2017 година, независимо от трудностите, създадени от спора за името между двете страни. Преди Гърция са Австрия с инвестиции на стойност 637 милиона евро и Великобритания с 531 милиона евро.

Общо, според данните, между 1997 и 2017 година директните чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 4,7 милиарда евро. Гръцките представляват 10,1% от всички.

В Македония оперират около 300 гръцки компании, предимно в сферата на строителството, телекомуникациите, текстилната индустрия, сферата на услугите и банковото дело.

Придобиването на «Стопанска банка“ от на Националната банка на Гърция, рафинерията ОКТА от Hellenic Petroleum и мобилния оператор «Космофон“ от гръцката Cosmote Group са някои от най-големите бизнес сделки на Гърция в Македония досега.

Тагове: ; ; ;