Ограничителните мерки, въведени от ЕС след присъединяването на Крим към Русия, сериозно удариха по аграрния сектор в Полша.

Това в сряда, 6 февруари, сподели главата на Асоциацията на полските производители на зеленчуци Михал Колодзейчак в коментара си за ТАСС.

Днес организацията провежда в центъра на Варшава масов протест, чиято цел е да се покаже недоволството на аграрните производители от политиката на властите.

Представителите на селскостопанския отрасъл настояват да се отменят санкциите и да се възстановят отношенията с Русия.

«Партньорството с Русия трябва да бъде възстановено», подчертава  Колодзейчак, добавяйки, че Полша често е била принуждавана на подкрепя общата политика на ЕС, макар тя да удря по икономиката на страната.

Читайте также: В Польше начинается своя «желтожилеточная» революция: манифестанты собрались штурмовать Варшаву

«Очевидно е, че огранченията не дават резултати, не оказват влияние върху международната политика, но обикновените хора страдат от тях», продължи той.

Колодзейчак подчерта, че е странно да се наблюдава как Берлин се договаря с Москва за изграждането на газопровода «Северен поток-2», докато Полша дори на може да си продава собствените зеленчуци на Русия.

Той твърди, че в резултат на санкциите страдат «не само полските производители, но и руските потребители, свикнали с полските продукти».

«Трябва да се търси съгласие, а не вражда. Отношенията трябва да се възстановяват, колкото и тежко да е това.

Трябва да се търсят дори най-малките възможности за сътрудничество», заяви той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;