Президентът Румен Радев призова за въздържание, някои страни членки на ЕС са обезпокоени от създаването на прецедент самообявил се лидер да бъде признат за легитимен

Това съобщава Вести бг.

Полша признава лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за и.д. президент, обяви днес на брифинг първият полски дипломат Яцек Чапутович след среща на външните министри от ЕС с представители на Арабската лига.

„Признаваме Хуан Гуайдо за временен президент“, каза Чапутович и допълни, че Полша се е присъединила към групата държави с аналогична позиция, за която скоро ще бъде съобщено, макар че не е могло да се стигне до консенсус в ЕС.

Малтийският външен министър Кармело Абела каза днес, че

ЕС обмисля налагането на допълнителни санкции

на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, но не е обсъждал петролно ембарго, предаде Ройтерс.

„Намерението ни е за повече санкции срещу определени физически лица, а не срещу сектори, които може да се отразят на населението“, каза министър Абела след среща с колегите си от ЕС в Брюксел.

От ноември 2017 г. ЕС наложи ембарго върху износа на оръжие и военно оборудване за използване при вътрешни репресии, ембарго за пътуване и замразяване на активи на 18 лица, обвинени в нарушаване на човешки права и подкопаване на демокрацията, припомня Ройтерс.

Според експерти символичните санкции на ЕС нямат никакво отражение върху политиката на Мадуро и единствено петролни и финансови санкции са пътят към предизвикване на промени. Петролът и свързаните с него продукти са три четвърти от износа на Вeнецуела за ЕС.

Правителството на САЩ наложи широки санкции на държавната венецуелска петролна компания ПВДСА (PDVSA)

Във Венецуела продължава напрегнатата безизходица между левия президент Николас Мадуро, който се опитва да се задържи на власт, и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, подкрепен от големите западни държави, обобщава ДПА.

Подкрепа за Мадуро

изразиха Боливия, Китай, Куба, Иран, Русия, Сирия, Турция.

Гуайдо е подкрепен от

Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна, според данни на ДПА.

Според данни на ТАСС пък 19 страни от ЕС са признали Гуайдо за временен президент на Венецуела, а именно Дания, Испания, Португалия, Германия, Великобритания, Холандия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Швеция, Франция, Люксембург, Хърватия, Унгария, Австрия, Финландия, Белгия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;