Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо получи силна международна подкрепа вчера, след като деветнайсет европейски страни го признаха за временен президент и веднага бяха обвинени от Каракас, че «подкрепят пучистките планове» на Съединените щати, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Начело с Испания, 19 страни от Европейския съюз, сред които Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Португалия признаха Гуайдо вчера след изтичането на европейския ултиматум към президента Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори.

Освен от европейските страни Гуайдо получи признание от САЩ, Канада и десетина латиноамерикански държави, включително граничещите с Венецуела Колумбия и Бразилия.

Европейският съюз обаче остава разделен — Италия зае позиция на изчакване и блокира обща декларация на ЕС, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Подкрепата за Гуайдо бе осъдена от Русия — основен съюзник на Мадуро, отбелязва АФП. Венецуела заяви, че ще преоцени изцяло дипломатическите си отношения с европейските страни, признали Гуайдо, и ги обвини, че «подкрепят пучистките планове», следвайки сценария на САЩ.

Единайсет страни от общо 14-те в Групата от Лима — Канада и десет държави от Латинска Америка, отправиха призив снощи за промяна на управлението във Венецуела без употреба на сила и приканиха въоръжените сили да подкрепят Хуан Гуайдо.

11-те от Групата от Лима смятат, че преходът към демокрация във Венецуела трябва да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса.

В декларация 11-те страни подчертават, че е наложително да бъде гарантиран достъп на хуманитарна помощ, за да се отговори на спешните нужди на венецуелците.

Декларацията бе подписана от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас и Чили.

Мексико е член на Групата от Лима, но не призна Гуайдо за временен президент на Венецуела и не участва в срещата в Отава, посочва АФП. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Хелга Шмидт, заместничка на шефката на европейската дипломация Федерика Могерини, се включиха в дебатите по видеоконферентна връзка.

Тагове: ; ; ; ; ; ;