4 февруари 2019-Нюз Фронт.

За действията на натовските военни съобщават норвежки медии. Според данните от скандинавските ни колеги, инцидентът се е случил на 1 февруари. Става въпрос за торпеда, свалени от норвежката фрегата
 «Helge Ingstad», потънала в резултат на сблъсък с танкера Sola TS, което се случва през ноември 2018 година в хода на съвместните учения на НАТО в Северно море.

 

 

Можем само да предполагаме дали става въпрос за непрофесионализъм от страна на натовските военни или за умишлени действия, но и при двата варианта НАТО може да смени мантрата си от «колективна безопасност» на колективна заплаха».

Естествено е опасно да се оставят боеприпаси върху потънала фрегата, но вместо да ги унищожат, като ги прехвърлят на суша (тоест както се прави, на специално оборудваното за тази цел депо за отпадъци), военните на НАТО взривяват торпедата директно в морето, което неизбежно причинява екологични щети. Всъщност, токсичните елементи от тези боеприпаси са попаднали открито море, като по този начин замърсиха водитеот акваторията на Русия и Норвегия.

Разбира се, че после могат мило да се извинят, и да кажат, че «съвсем случайно» така се е получило ( например САЩ неведныж случайно бомбардират Сирия, но попогрешка по мирни жители, а не по терористи, така че колегите им от НАТО, могат да кажат подобна нелепица).

Торпедате, взривени от военните на НАТО вблизост до руската акватория са 250 кг всяка. Според изводите на аналитичния център на WG, най-вероятно говорим за торпеда на Stingray.

По отношение на експлоатационните характеристики този боеприпас е пълен с 100 фунта високоексплозивно вещество.

Трудно е да се установи броят на взривените торпеда, но според логиката на потонълата фрегата е имало най-малко 4.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;