Цунами в Черна гора: «Мило Джуканович стои начело на разклонена криминална групировка и води страната към пропаст»

Цунами в Черна гора: "Мило Джуканович стои начело на разклонена криминална групировка и води страната към пропаст"В столицата на Черан гора Подгорица през изминалите почивни дни се проведоха масови демонстрации около сградата на Прокуратурата и в центъра на града.

Гражданите обвиниха в кражба и криминални престъпления главния прокурор Миливое Катнич, а също президента, несменяемия лидер на страната от 30 години, Мило Джуканович.

Поредната политическа криза в Черна гора започна след гръмкото изявление на президента на компанията «Атлас» Душко Кнежевич.

В скайп-интервю за тв  А1 той сподели, че има около 20 хиляди документи, потвърждаващи, че Мило Джуканович стои начело на разклонената криминална групировка и води страната към пропаст.

Кнежевич също потвърди, че има източници от черногорските органи на правосъдието.

Отбелязваме, че този човек, предизвикал политическо «цунами» в Черна гора (Мило Джуканович) е гражданин на Великобритания и живее в Лондон.

В Подгорица нарекоха ситуацията «афера на пликовете», защото участниците в демонстрацията символически донесоха до сградата на прокуратурата пликове.

Те поискаха оставката на прокура Катнич и на висшето ръководство на страната.

По-рано съобщихме:

От софийската среща ЕС — Западни Балкани бе скрита една грозна и скандална характеристика — това бе среща на достолепния предводител към цивилизационни бъднини и шайка престъпници и закононарушители, «изпрани» като политици и държавници. Имаше ги и от двете страни.

Започваме с може би най-престъпния държавник от региона на Западните Балкани — черногорския президент Мило Джуканович.

Наскоро неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) спечели и местните избори. Още като непълнолетен, едва 17-годишен, той влиза в редиците на югославската компартия (СЮК), единствената партия в Титова Югославия.

От 1991 г. икономистът Мило Джуканович е бил седем пъти премиер, два пъти президент, включително и в момента, както и действащ лидер на управляващата повече от две десетилетия ДПС. Той е единственият политик от бивша Югославия, който оцеля политически сред кървавия югоразпад. Но такова политическо дълголетие на един 56-годишен човек в такъв буреносен период си е направо минус.

Съдете сами: Джуканович е бил комунист-антикомунист, просръбски-антисръбски, проруски-антируски, сега е прозападен и дали утре няма пак да смени ориентацията.

Всичко това са щрихи на един

идейно безпринципен политик и геополитически използвач и комбинатор

Всъщност името на Джуканович се свързва с контрабанда на цигари през 90-те години.

Разследване на италианската прокуратура в южния град Бари установи, че Мило Джуканович е замесен в «престъпна група», която в периода 1997-2000 г. е въртяла незаконна търговия на цигари между Черна гора и италианската област Пулия.

Просто италианската мафия е продавала контрабандни цигари от Черна гора, от което Джуканович и обкръжението са спечелили хиляди милиони долари.

Подробности от това разследване бяха огласени през 2007 г. от италианската агенция АНСА, но през 2009 г. разследването бе «архивирано», защото тогава над Мило Джуканович се бе отворил чадърът на дипломатическия имунитет в качеството му на премиер.

Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...