Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес за помирение в Близкия изток след десетилетие на несигурност, сблъсъци и войни. Тя отправи този призив на първата досега среща на външните министри на страните от ЕС и от Арабската лига в Брюксел. Това съобщи БТА.

Никога досега сътрудничеството ни не е било толкова важно и необходимо, посочи Могерини. Тя отбеляза, че пътят към помирение в региона е труден заради събитията от последните десетина години. Призоваваме за мир — това е в общ интерес, за да постигнем трайна сигурност и икономически растеж. Мирът е несъвместим с логиката на конфронтация между регионалните сили, добави Могерини.

Сътрудничеството е основа за по-добро бъдеще. Очевидно е, че имаме общ интерес — да разкриваме нови работни места, нови възможности за учене, да управляваме миграцията, да противодействаме на радикализацията и тероризма, допълни върховният представител.
Могерини изрази опасение, че днес съществува отново възможност за задълбочаване на конфликта между Израел и Палестина.

В общ интерес е да спасим идеята за две държави, има нужда от сътрудничество между европейските и арабските страни, заяви тя.

Върховният представител посочи, че решението за Сирия е единствено мирно и съобщи, че в средата на март в Брюксел предстои среща за бъдещето на страната.

По думите на Могерини се наблюдават положителни признаци в Либия заради участието на хората в изборния процес, както и в Йемен, където има очакване за постигането на общоприемливо решение. Макар да имаме разногласия по някои въпроси, споделяме интереса да предотвратим ново десетилетие на стълкновения в региона, обобщи Могерини.

Тагове: ; ; ;