«Топлофикация» ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана информация въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи.

Това обясни омбудсманът Мая Манолова пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба срещу дружеството заради отказ да получи отговори на поставено от нея запитване. Това съобщи БТА.

Манолова е поискала от дружеството информация по ЗДОИ за т.нар. «юрисконсултски възнаграждения», които «Топлофикация» прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

От дружеството обаче й отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

За втори път влизаме в тази съдебна сага, първата ни отне три години, да накараме «Топлофикация» да информира столичани  за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите й във вид на юристконсултски възнаграждения, коментира Манолова.

По думите й дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

«Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на «Топлофикация».

Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София, каза още Мая Манолова, като допълни, че дружеството е 100 процента общинско.

Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на «Топлофикация» е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

Делото днес не започна заради неправилно конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала «Топлофикация» от потребителите в столицата само през 2015 година, чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

Тагове: ; ; ; ;