Във Вашингтон две години преди публичните бездоказателствени обвинения срещу Русия уж за нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие не само бяха взели решение, но и бяха пристъпили към подготовката за производството на забранените по договора ракети със среден и малък обсег.

Според наличните данни от Министерството на отбраната на Русия още от юни 2017 година в предприята от военно-промишлената корпорация  «Raytheon» в град Тусон, щата Аризона, е стартирала програма за разширяване и модернизация на производствените мощности с цел създаването на забранените от Договора ракети със среден и малък обсег на действие.

Завод «Raytheon» в град Тусон, щата Аризона е най-крупното многопрофилно предприятие в ракетно-космическата област в САЩ, проивзеждащо практически всички типове ракетно оръжие, включително крилати ракети със среден и малък обсег на действие.

В резултат за двете последни години площта на завода се увеличи с 44 процента — от 55 до 79 хиляди квадратни метра, а броят на сътрудниците в предприятието, според официалните изявления, се е увеличил с 2 хиляди човека.

Едновременно с началото на разширяването на производствените мощности на завода американският конгрес през ноември 2017 година отдели на Пентагона първия транш от 58 млн долара, посочвайки пряко, че това е «за разработката на наземна ракета със среден радиус на действие».

По такъв начин характерът и сроковете на извършваните работи неопровержимо доказват, че администрацията на САЩ е взела  решение за излизане от Договора за ракетите няколко години преди да бъдат представени пред публиката бездоказателтвените обвинения към Русия за нарушаване на договора.

Това съобщи Министерството на отбраната на Русия

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;