Кандидатката за президент на Украйна Инна Богословская  , пише руският всекидневник „Известия“. В хода на предизборните дебати по радио «Новое время» тя е обявила, че създаването на т. нар. „графитни заряди“ е част от нейната „стратегия“ по отношение на Москва.

Богословская смята, че «Украйна трябва незабавно да премине към производството на нов тип оръжие. Графитните бомби не са забранени и това е нашият път.“

Така тя разбира задължително деклариране от страна на политиците на бизнес активите им в РФ и засилване на санкциите против Москва.

На 1 февруари вечерта ЦИК обяви, че за участие в изборите за нов държавен глава са допуснати 28 политици. Общият брой на желаещите да участват в нея е повече от 70 души, на 22 от тях е отказано.

Според министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков правоохранителните органи са установили опит в страната да се създаде система за масови подкупи на гражданите по време на кампанията.

На 24 януари кандидатът за президент от партия „Украинско обединение на патриотите“ (УКРОП) Александър Шевченко обяви, че сега действащият президент Петро Порошенко активно използва в предизборната си кампания административния ресурс за подкуп на избиратели.

Стартът на изборната кампания беше обявен на 31 декември. Изборите за държавен глава ще се проведат на 31 март 2019 година. До 31 май той трябва да встъпи в длъжност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова, Фокус

Тагове: ; ; ;