Днес изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венецуела. Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, както и външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини обявиха, че ако ултиматумът не бъде спазен те ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент. Това съобщи Българското национално радио.

В навечерието на изтичащия ултиматум на европейските страни във Венецуела се проведоха протести. Хиляди излязоха по улиците на столицата в подкрепа на президента Николас Мадуро и неговия самопровъзгласил се временен наследник Хуан Гуайдо.

Опозиционният лидер заяви, че протестиращите ще останат по улиците докато не бъде постигната свобода, а Мадуро подчерта пред привържениците си, че той е единственият президент на Венецуела. Протести се проведоха и в столиците на Аржентина и Перу.

Николас Мадуро предложи да бъдат организирани нови парламентарни избори още тази година, въпреки че те са планирани за 2020 година. Той обаче продължава да отхвърля идеята за предсрочни избори за държавен глава.

Безредиците започнаха дни след като Мадуро положи клетва за втори мандат, след оспорвани избори, белязани от бойкот на опозицията и обвинения във фалшификации. Хуан Гуайдо, който е председател на Националното събрание, заяви, че конституцията му позволява да поеме властта временно, когато президентът се счита за нелегитимен.

Тагове: ; ; ; ; ;