Японци от Хирошима: «Ако Земята бъде унищожена, виновни ще са САЩ»

При опитите си да разоръжат другите държави САЩ не бързат да се оттърват от своето ядрено оръжие. 

Нещо повече, Вашингтон е готов да го увеличи, поставяйки под запаха мира и сигурността на планетата.

Японци от Хирошима: "Ако Земята бъде унищожена, виновни ще са САЩ"

Това сподели 88-годишният Дзюндзи Маки, жител на Хирошима, почувстал върху себе си американската «демокрация», когато бомбардиовачът  B-29 «Enola Gay» от  ВВС на САЩ хвърли над града атомната бомба.

Според думите му, цитирани на 2 февруари от агенция  «Kyodo», излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие трудно може да се нарече последователна и конструктивна стъпка, отчитайки позицията на Вашингон относно КНДР.

«САЩ настояват КНДР да се разоръжи, но самите те са против ликвидирането на ядреното оръжие.

Не им достига последователност.

Това решение (за излизане от Договора за ракетите) предизвиква безпокойство, защото всяка ядрената държава на първо място е длъжна и трябва да проявява цялата отговорност, от която се нуждае човечеството», заяви японецът.

В същото време главата на обединението на пострадалите от ядрените бомбардировки Кунихико Сакума отбеляза, че макар Договорът да е двустранно споразумение, «той ще засегне не само САЩ и Русия».

«Той тласка и другите ядрени държави към разпространение на ядреното оръжие», подчерта той.

«Японските власти са задължени да заявят решителен протест по този повод, защото Япония е единствената държава, почувствала върху себе си ядрена бомбардировка», сподели жителката на Нагасаки Миако Дзьодай, също пострала от удара на атомната бомба на 9 август 1945 година.
Петя Паликрушева

 

 

Коментари:

Зареждане ...