Военноморският флот (ВМФ) на Русия получи нови системи, с които може временно да се ослепи противникът, предава агенция РИА Новости.

Холдингът «Роселектроника», част от държавната корпорация «Ростех», започна да инсталира визуално-оптическа станция 5П-42 „Филин“ за ВМФ на Русия.

С това съоръжение противникът може да бъде ослепен.

Информацията информационната агенция е получила от пресслужбата на компанията.
В момента един комплект от станцията е инсталиран на фрегатата «Морски адмирал Касатонов», която минава през производствени изпитания.

Вторият е на фрегата «Морски адмирал на СССР Горшков», която през 2018 година беше зачислена в състава на военноморския флот на РФ.

Предвижда се монтажът на такава апаратура да се извърши и на две фрегати от проект 22350. В момента те се строят в завод «Северная верфь (корабостроителница – бел. ред.)».

Станция «Филин» е разработена от АО «Опытный завод «Интеграл».

Тя е предназначена за въздействие върху визуално-оптически и оптико-электронни канали за наблюдение нощем и при мрачно време и за прицел в стрелкови оръжия, както и в оръжия за близък бой, които се използват срещу надводни кораби и катери на ВМФ.

Действието на станцията се основава на модулация на яркостта на световото излъчване, при която се получава временно разстройство на очите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова, Фокус

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;