2 февруари 2019-Нюз Фронт.

Американският президент Доналд Тръмп обяви на 2 февруари началото на оттеглянето на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Излизането от Договора провокира нова ядрена гонка и създава заплаха от пряк военен сблъсък на ядрените суперсили.

За заплахата от ядрена война, глобалната система на САЩ, американският военен бюджет и отношенията на НАТО с Русия разказа американския политолог, професор в Академията на военните науки Сергей Судаков.

 

Г-н Судаков, в Черно мире периодично влиазат кораби на САЩ и други страни от НАТО, военните подразделения на блока участват в учения на територията на Украйна. Такова присъствие на Алианса представлява ли заплаха за сигурността на Русия и как да се реагира на това?

 

— Това е редовна практика, когато страните от НАТО се опитват да тестват здравината на руските граници.

Те се опитват да организират провокации, за да видят колко бързо руската армия може да действа. Като цяло днес не виждам каквито и да било препятствия на това, което прави НАТО. Те ще го правят редовно.

Ние никога няма да бъдем приятелски настроени един към друг. Русия и НАТО никога няма да могат да намерят общо разбиране по общите цели.

Така че ще бъде точно дотогава, докато НАТО не обясни каква е основната движеща цел на съществуването на блока — дали борбата с тероризма, дали отразяване на заплахите, които по един или друг начин идват от други държави.
САЩ утвърдиха една единствена цел, която движи НАТО: противодействие срещу Русия и нейното унищожаване.

Други цели за тях не съществуват.

Алиансът харчи повече от трилион долара, за да създаде мощна система за противодействие срещу Русия. Стъпка по стъпка в НАТО ще започне отрезвяване. Те ще разберат, че има видими заплахи и има фалшиви.Русия е фалшива заплаха, която по никакъв начин не отразява съществуващата реалност.
Целият този маскарад, който устройва НАТО в проверката на бойната готовност на руските войски, е насочен към създаване на фалшива заплаха.В близко бъдеще САЩ няма да могат да следват стратегията, която е толкова важна за тях. Когато викаш «вълци, вълци!»

Вълците трябва да се появят рано или късно. Ако те не се появяват, това означава, че просто лъжеш.

 

Военният бюджет на САЩ расте все повече и в много отношения това е продиктувано от лобистите от военно-промишления комплекс. Концерните се конкурират за многомилионни договори. Увеличаването на американската военна мощ представлява ли заплаха от военно противопоставяне с онези, които Доналд Тръмп нарича опоненти на Америка?

 

Воененният бюджет на САЩ по-рано беше 716 милиарда долара. Сега е около 760 милиарда! Това е военният бюджет, който се нарича милитаристичен.Милитарният военен бюджет винаги е насочен към реални сблъсъци, които са възможни с различни участници. Това е военният бюджет, който ще излезе на първо място към «прокси войната».

Такива войни са възможни, при стълкновения в Сирия, Либия, Венецуела — в онези огнища, при които директните военни действия са невъзможни.САЩ по никакъв начин не искат пряк сблъсък с Руската Федерация.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;