2 февруари 2019-Нюз Фронт.

Руското министерство на отбраната публикува снимка на завода на американската военно-промишлена корпорация Raytheon, която е започнала подготовката за производството на забранени ракети още преди 2 години.
По-рано руското военно ведомство заяви, че САЩ са приели решение за излизане от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег( ДРСМД ) няколко години преди да си позволят да отправят безпочвени обвинения към Русия.
Според данните на МО РФ, подготовката на производство на забранени от Договора ракети е започнала още през 20117 година на мощностите на предприятията на корпорация Raytheon в град Лусън,щата Аризона.
На предоставената от Министерството на отбраната на Русия спътникова снимка, датирана 3 декември 2018 година, е показан завод с обща площ 4150х2300 метра. В комплексът на компанията влизат три действащи и една строяща се производствена сграда, тестова площадка, комплекси по събирането на ракети и оборудване, производствени и лабораторни съоръжения, 36 полуподземни хранилища, електрическа подстанция и различни спомагателни съоръжения.
Данните на Руското министерство на отбраната се потвърждават  и от сравнението на космическото изображение от 3 декември 2018 година, предоставено от Министерството на отбраната на Руската Федерация, с архивни изображения, публикувани в интернет услугата на Google Earth.
Според снимка от 18 август 2017 година, се вижда вече разчистена площадка на ракетния завод за изграждане на два нови производствени корпуса ( с размери, според руското министерство на отбраната,  140 х 95 метра и 105 на 75 метра).
На снимката от 20 ноември 2017 година строителството на съоръженията е в разгара си.
На снимката от руското военно министерство, въпросните корпуси вече са построени.
Снимки след ноември 2017 година, в Google обаче няма.
На снимката от Министерството на отбраната на Руската Федерация също се вижда строящ се производствен корпус (размерът, според руските военни, е 105 на 70 метра).
В същото време, на всички снимки публикувани в услугата Googlе корпусът отсъстства.
Това означава, че строителството му е започнало след ноември 2017 година.
Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;