Чависти и опозиционери излизат по улиците на Венецуела днес, на 20-годишнината от началото на т. нар. Боливарска революция —  на тази дата през 1999 г. Уго Чавес започна първия си мандат като президент и постави основите на сегашното управление. Това съобщава Дневник.

Двете групи обаче се събират за различни митинги и с различни послания.

Първите излизат в защита на управлението. Привържениците на опозицията пък ще искат от въоръжените сили подкрепа срещу президента Николас Мадуро, а смятаният за държавен глава от тях, САЩ и части от Латинска Америка Хуан Гуайдо свика демонстрация «по целия свят» — извън Венецуела се очаква да се съберат в десетки градове от Лима, Хюстън и Буенос Айрес до Мадрид, Хелзинки и Бейрут — с молба към Европа.

Двойният протест във Венецуела и «световният» се подготвят в условията на «напрегнато спокойствие» по улиците на Каракас, разказва испанската обществена телевизия.

Вчера американският президент Доналд Тръмп, който вече наложи санкции на венецуелския петролен сектор, не изключи военна интервенция срещу Мадуро.

По-рано през седмицата пък Европейският съюз не успя да приеме обща позиция за Венецуела и да издейства признание на Гуайдо от всички 28 държави заради съпротивата на Италия.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;