ГЕРБ излезе с декларация за жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари отбелязваме една от най-жестоките, най-черните страници в историята на България — преди 74 години е извършено най-масовото произнасяне на незаконни смъртни присъди в страната.

На днешния ден през 1945 г. т.нар Народен съд осъжда на смърт регентите принц Кирил, Богдан Филов и ген.

Никола Михов, осем царски съветници, 22 министри, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

За тези събития припомни Спас Гърневски.

В същото време не пропусна, че през 2011 г. правителството на ГЕРБ е приело решение, с което обявява 1 февруари за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
След 1989 г. историята ни е до болка позната — фалит на държавата, демагогското пребоядисване от комунисти в социалисти и разграбването на всичко това, което при техния режим е построил «угнетеният български народ», добави в изказването си Гърневски.

Днес, 30 години след прехода, тази «глутница ренегати нагло и бепардонно посягат с мръсните си пръсти към законната власт в България.

Посягат доста самоуверено, защото, освен директивите на ген. Решетников, зад тях е изцяло неговото творение — президентът Румен Радев», добави той.

Във връзка с казуса с министъра на култура Боил Банов депутатът заяви: «В този контекст цяла седмица наблюдаваме активните мероприятия на председателя на БСП Корнелия Нинова, която отново и отново забърква вече до болка познатата смесица от полуистини, внушения и откровени лъжи.

С огромно изумление станахме свидетели как за пореден път тя се опитва да заеме позата на честен борец с корупцията, човек, току-що пристигнал в политиката, за да твори чудеса», персонализира твърденията си Гърневски. Той не пропусна и ретроспекция на политическото минало на лидера на левицата.

Представителят на ГЕРБ изтъкна също, че Нинова притиска и съпартийците си да се включат «в хора на клеветниците и ало-измамниците», което нарече «лоша новина за българската демокрация». Втората политическа сила у нас се връща към най-гнусните практики на комунистическото време — пропагандата, посочването на враг, оклеветяването и съсипването на човешки съдби, обобщи Спас Гърневски.

«И всичко това от жажда за власт, която избиратели се отказват да ви дадат, г-жо Нинова. Защото хората се умориха от лъжите Ви, дано се уморите и Вие най-накрая, за да прозрете и заобичате Вашия неприятел — истината», завърши депутатът от ГЕРБ.

Кристиан Вигенин от «БСП за България» веднага след декларацията поиска от председателстващия заседанието Явор Нотев да направи забележка на Спас Гърневски, защото през цялото време се обръща към Нинова, без тя да е в залата и да може да се защити.

Трябва да има известно уважение.

Не трябва да се злоупотребява с една дата, която е свещена за част от българското общество — жертвите на комунизма да бъдат смесвани с една акция тук към Нинова, обяви той.

Тагове: ; ;