Пътнически самолет с 20 тона злато уж е пристигнал в Русия от Венецуела.

Златото, както се казва в статията, е било изнесено във връзка с опасенията, че в страната ще бъде извършен държавен преврат.

Авторът на статията отбелязва, че Москва е отхвърлила тази информация.

Превод:

Руски «Боинг 777» от авиакомпанията Nordwind Airlines, на борда на който могат да се качат 500 човека, е напуснал московското летище Внуково на 28 януари, пристигайки в същия ден вечерта местно време в Каракас, столицата на Венецуела.

Според съобщенията, на борда е имало два екипажа, самолетът е бил напълно зареден с гориво, за да може незабавно да тръгне обратно.

Както се твърди, че самолетът е напуснал страната с венецуелското злато на борда си.

Според члена на венецуелската опозиционна партия и екс-банкер Хосе Гуера, на борда е имало не по-малко от 20 тона златни кюлчета от Централната банка на страната — 20 % от активите на банката.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези обвинения, наричайки ги «фалшиви новини».

Русия е отдавнашен съюзник на социалистите от Венецуела, добавя изданието.

Владимир Путин обеща да подкрепи страната като «стратегически партньор» на Русия, добавяйки, че би било «катастрофа», ако САЩ окажат военна подкрепа на лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Вероятното изпращане на златото извън граница се случва на фона на опасенията, че САЩ са готови да подкрепят държавен преврат, за да свалят правителството на Мадуро.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/756751/venezuela-latest-coup-gold-russia-plane-maduro-putin-support

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;