Romania EU NATO

Снимка: AP

    Министрите на отбраната на страните членки на ЕС се събраха на неформална среща днес в Букурещ, за да анализират перспективите пред прилагането на Глобална стратегия на ЕС за обща външна политика и сигурност, предаде агенция Аджерпрес. Това съобщи БТА.

Събитието се организира в рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари.

От българска страна в срещата участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Военните министри ще направят също оценка на инициативи като Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и Европейски фонд за отбрана, посочва агенцията.

На 12 декември 2017 г. двадесет и пет страни членки на ЕС решиха официално да създадат Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността — инициатива, която позволява на страните да сътрудничат тясно за укрепване на военните възможности, полагайки основата на т. нар. «съюз за европейска отбрана», припомня Аджерпрес.

Участието в инициативата е доброволно, като само Дания, Малта и Великобритания избраха да не участват.

Очаква се участниците в неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС да обсъдят също начини за укрепване на партньорството ЕС-НАТО в сферата на отбраната и сигурността.
В края на срещата върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и румънският министър на отбраната Габриел Леш ще дадат съвместна пресконференция.

Тагове: ; ; ; ; ;