Рябков отсече: «Няма да разговаряме при опити да се шантажира Русия»

 Няма напредък в руско-американските дискусии по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Това съобщи БТА.

«За жалост напредък няма. Позицията на американската страна е доста твърда, ултимативна», каза Рябков след среща в Пекин със заместник държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън.

«Казахме на американската страна, че не можем да разговаряме в режим на опити да се шантажира Русия», отбеляза той.

По думите му «естествено няма никаква реакция на изискванията» на Москва, засягащи «американските универсални пускови установки от комплексите «Иджис ашор», разположени вече в Румъния и каквито ще се появят скоро и в Полша».

«Няма никакво движение» и по въпроса за използването от САЩ на ракети мишени, чиито характеристики според Русия ги правят «практически идентични на балистични ракети със среден обсег, няма движение по повод дроновете», каза руският дипломат.

САЩ се готвят да започнат шестмесечната процедура по изтегляне от договора на 2 февруари, заяви по-рано Томсън след решението на президента Доналд Тръмп страната да излезе от споразумението.

Рябков и Томпсън представляват своите държави на приключващата днес в Пекин двудневна конференция на страните от «ядрената петорка», на която се обсъждат главно мерки в подкрепа на режима за неразпространение на ядрените оръжия.

Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ са представени на равнище заместници или помощници на външните министри. Предходната среща на «ядрената петорка» се състоя през 2016 г. във Вашингтон.

Съединените щати трябва да притежават модерни и надеждни системи за ядрено възпиране, способни да гарантират сигурността на Америка и съюзниците й, заяви днес на форума Андреа Томпсън.

В същото време тя подчерта, че САЩ «не създават нови оръжия и не търсят ядрени цели по земното кълбо».
Съединените щати изцяло спазват поетите ангажименти във връзка с неразпространението на ядрените оръжия, увери Томпсън.

Коментари:

Зареждане ...