В резултат на «техническа грешка» са унищожени ключови материали по делото за взрива на пазара Маркале в Сараево, който заедно със Сребреница, стана повод за атаката на НАТО над Република Сръбска през 1995 г.

Това съобщи за белградското издание «Вечерние новости» адвокатът Бранко Лукич от екипа на защитата на генерал Радто Младич в Хаагския трибунал.

«Остатъците от мините — единствените материални доказателства, са унищооени в Хага.

В секретариата, където те се пазеха, за счупени два стабилизатора от снаряди, които, както твърди трибуналът, са изстреляни от позициите на сърбите. Мините имат много повреди и вече не могат да служат като доказателство точно когато сръбската страна планираше да ги използва за опровержение на тезата, че те уж са били виновни за тези престъпления», пишат «Новости».

«В Хага бяха доставени две мини. По характера на деформацията може да се съди откъде те са били изстреляни.

Те се объркаха в собствените си манипулации, разбраха, че можем да докажем, че сърбите на са били виновни и разбиха стабилизаторите», обясни защитникът.

Общо при взривовете в Сараево пред 1994 и 1995 г загинаха над 100 човека, 300 бяха ранени.

Операцията на НАТО — бомбардировка на позициите на босненските сърби — се проведе от 30 август до 20 септември 1995 г, тя стана формален повод за втоия взрив на пазара в Маркале.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;