Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде Ройтерс.
«Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще», каза Мадуро. Той увери, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти. Това съобщи БТА.

В момента се водят преговори за международно посредничество във връзка със ситуацията във Венецуела и въпросът може да бъде решен в близките часове, посочи Мадуро в интервю за РИА, взето в Каракас.

«Има няколко правителства и организации в света, които изпитват искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог.

Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят /призива към/ диалог», добави Мадуро.

Той уточни, че засега «става дума за частни преговори, разговори по телефона между президенти, външни министри».

Венецуела ще изпълни финансовите си задължения към Русия и Китай, увери президентът в отговор на въпрос дали венецуелското правителство ще може да даде гаранции, че получените от Москва и Пекин кредити ще бъдат върнати. Мадуро добави, че Каракас «разчита на подкрепата от Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела» и изрази надежда, че китайските инвестиции в петролния сектор скоро ще бъдат увеличени.

Вчера Русия заяви, че Венецуела може да има проблеми с изплащането на дълга си към Москва, след като Вашингтон наложи санкции на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела в опит да засили натиска върху Мадуро да се оттегли от властта, припомня Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;