Венецуелският лидер Николас Мадуро заяви, че властите в САЩ имат намерение да превърнат Венецуела във Виетнам в Латинска Америка.
Мадуро заявил о планах США превратить Венесуэлу во Вьетнам

  • «Народе на Съединените Щати, моля за вашата подкрепа, за да попречим на намесата на президента на САЩ Доналд Тръмп, който има намерение да направи от моята родина Виетнам в Латинска Америка», написа Мадуро в своя Twitter.

На 28 януари Тръмп подписа указ за въвеждането на санкции срещу властите на Венецуела, Централната банка на страната и държавната нефтогазова компания PDVSA.

По-късно съветникът на американския лидер по национална сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ продължават да търсят възможности правителството на Венецуела да бъде лишено от източници на доходи.

Властите в САЩ също предоставиха на главата на Националната асамблея на Венецуела Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на страната, достъп до сметките на правителството на страната в американските банки.

Върховният съд на Венецуела постанови да се забрани на спикера на опозиционния венецуелски парламент Хуан Гуайдо да напуска територията на републиката до края на следствието.
Това заяви главата на Върховния съд Майкел Морено в своя Туитър.

«Върховният съд на Венецуела постанови да се предприемат следните мерки срещу Хуан Гуайдо: забрана за излизане от страната без разрешение до завършване на разследването», написа той.

Съдът блокира също банковете сметки, активите и всички финансови инструменти на Гуайдо на територията на Венецуела.

Посмотреть изображение в Твиттере

Maikel Moreno@MaikelMorenoTSJ

2/3 Prohibición de salida del país sin autorización hasta tanto se culmine la investigación; prohibición de enajenar y gravar los bienes de su propiedad y bloqueo e inmovilización de cuentas bancarias y/o cualquier otro instrumento financiero en el territorio venezolano

По-рано генералният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб заяви, че по отношение на Хуан Гуайдо е започнало разследване.
Президентът на Боливия Ево Моралес осъди решението на САЩ да бъдат предадени финансовите активи на Венецуела под контрола на опозицията. Това той написа в своя Тутитър.
«Осъждаме решението на Държавния департамент на САЩ незаконно да присвои парите на братския народ на Венецуела, за да ги предаде на опитващите се да извършат държавен преврат, които се подчиняват на плановете на САЩ», заяви Моралес.

Той счита още, че икономическата блокада и заплахите от военно нахлуване от страна на САЩ носят заплаха за мира в региона.

По-рано Държавният департамент предостави на лидера на опозиионния парламент на Венецуела Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент на страната, достъп до сметките на Венецуела в банките в САЩ.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро твърди, че американският лидер Донлад Тръмп е издал заповед да го убият.
Мадуро заявил, что Трамп отдал приказ его убить

  • «Без съмнение Тръмп е издал заповед да ме убият, казал е на правителството на Колумбия, на мафията в Колумбия да ме убият.

  • Ако се случи нещо с мен, то Доналд Тръмп и президентът на Колумбия Иван Дуке ще носят отговорността за всичко, което се случва», каза Мадуро.

  • Според него, той като християнин счита, че съдбата му е в ръцете на Господа.
  • Мадуро подчерта също, че добре го защитават.

През август 2018 година върху Мадуро бе извършено покушение. САЩ заявиха, че нямат общо с това.

Мадуро съобщи, че заповедта за покушението е била издадена от бившия глава на Колумбия Хуан Мануел  Сантос.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;