31 януари 2019-Нюз Фронт.

Властите на САЩ предоставиха на председателя на Народното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, достъп до сметките на правителството на Венецуела в американските банки. Това се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

 

 

«На 25 януари държавният секретар Майк Помпео потвърди правото на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо да получи и контролира някои активи по сметките на венецуелското правителство или централната банка на Венецуела, които се съхраняват в централната банка на Ню Йорк или други банки», се казва в изявлението.

 

Припомняме, че Върховният Съд на Венецуела замрази всички сметки и активи на Хуан Гуайдо, който в момента се намира под следствие и е със забрана да напуска страната.

 

Вашингтон отново призова световните правителства да признаят Гуайдо за временен държавен глава и да предприемат подобни стъпки «за защита на венецуелското наследство от по-нататъшни кражби от корумпирания режим Мадуро».

По-рано Хуан Гуайдо е наредил прехвърлянето на сметките на републиката под контрола на опозицията, тоест вижда се, че всички действия на Хуан са предварително планирани и се ръководят от вън, а действията и заявленията на САЩ потвърждават, че именно те са Ръководител и Организатор на опита за държавен преврат във Венецуела и свалянето на действащия, легитимен президент Никола Мадуро.

 

Във Венецуела беще направен опит за държавен преврат, иницииран отвън.

Превратът се провали благодарение на масовата подкрепа към легитимния президент от страна на населението и верността на армията и другите властови структури на Венецуела.

Страната е под силен натиск отвън с цел да се опита отново в по-голям мащаб да се извършат подобни действия.

Въпреки това, правителството и народът на Венецуела са убедени, че ще могат да отблъснат тези и други опити за хибридна агресия срещу тяхната страна. Венецуела има надеждни приятели — Русия, Китай, Боливия и редица страни в Южна Америка.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;