С договора от Преспа допринасяме за мирно съжителство, солидарност, сътрудничество и мир между двата народа, но и в по-широкия регион и това е най-важната награда, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас във връзка с номинирането на него и македонския му колега Зоран Заев за Нобелова награда за мир, съобщи МИА.   Това съобщи БТА.

Лауреатката на Нобелова награда за мир Уидед Бушамауи уведоми двамата премиери, че ги е номинирала официално за Нобеловата награда за мир за 2019 г. за това, че са осигурили «модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион».

В събота Удо Булман, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Габриеле Цимер от Европейската обединена левица/Северна зелена левица също номинираха двамата премиери за Нобелова награда за мир.

Тагове: ; ; ; ; ; ;