В последно време от Германия се чуват все по-настойчиви призиви, адресирани към Русия, да се върнат културните ценности, изнесени от СССР от победения Трети райх.

Но властите в Германия не споменават нито дума за колосалните вреди, които понесе СССР по време на нахлуването на Вермахта.

Няколко красноречиви цифри:
В резултат на действията на фашистите са разрушени 427 съветски музеи, 4 000 библиотеки и паметници на културата, безценният дворец в Петерхоф.

Общо — 1 177 291 броя културни паметници на СССР.

Между другото, 75 години след края на Втората световна война Германия и до днес не е представила сведения за местонахождението на културнитне ценности, изнесени от СССР, съответно от Русия.

Грабежът на Третия райх се вихри в пълна сила по време на войната.

И това независимо от факта, че Германия още през 1907 година подписва конвенцията «За законите в сухопътната война», забраняваща преднамереното завземане, унищожаване или повреда на исторически паметници, художествени и научни произведения.

Но, както знаем, нацистите, презират законите и правилата.

Те действат като хиени не само в окупираните от Вермахта територии на СССР, но и в други страни, попаднали под ботуша на Хитлер.

Хитлеристите планомерно и съвсем по график се подготвят и извършват масов грабеж.

За целта е създедано  Sonderkommando Künsberg на името на неговия командри, майор Емерхард фонд Кюнсберг.

Той изчезва безследно през април 1945 г.

Интересно,  нали?!

Абсолютно сме убедени, че този нацистки тип е отнесъл със себе си маса откраднати ценни произведения.

Споменатото подразделение на СС е създадено по предложение на министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп.

Без всякакви съмнения колекционерът на антикварни и на произведения на изкуството имал намерение да живее почти като крал на гърба на открадното.

Друг «ценител на изкуството» бил Херман Гьоринг…

Да видим текст от разпита на пленник през 1942 г. Казва се Норман Ферсетр, оберщурмфюрер:

«Задачата на батальна се състоеше в това, незабавно след падането на големите градове да завземем културните и историческите ценности, библиотеките на научните учреждения, да подбираме ценните издания, книги, филми, а след това да изпращаме всичко в Германия.

Например, от Царско село батальонът изнесе имуществото на Големия дворец-музей на императрица Екатерина.

Дори китайските тапети от коприна свалихме от стените, а пода го изнесохме поотделно.

От двореца на император Александър бяха изнесени старинната мебел и богатата библиотека от 6-7 хиляди книги на френски и над 5 хиляди книги и ръкописи на руски език».

Кехлибарената стая

След идването на фашистите тя е изпратена в Кьонингсберг.

По време на щурма към столицата на Прусия на Съветската армия през 1945 г, пазителят на стаята доктор Алфред Роде я демонтира, опакова и…

Оттогава местонахождението на Кехлибарената стая е неизвестно.

Макар да я търсят по целия свят.

Ферстер съобщава също, че  Sonderkommando Künsberg са опустошили библиотеката на Украинската Акадения на науките,  където се пазели извънредно редки ръкописи на персийски, абисински, китайски, руски и украински летописи, екземпляри от извънредно стари книги…

Подразделението на Кюнсберг ограбило няколко киевски музеи: там имало произведения на украинското изкуство, руското изкуство, западно и източното изкуства. Изпратили ги в Германия.

Сред тях са картини, етюди и портрети, нарисувани от Иля Репин, планта на други руски живописци, скулпутури на руски ваятели.

От окупирания Харков Третият райх изнесъл няколко хиляди ценни книги, стотици картини, в това число платната на Иван Айвазовски, Иван Шикин, Василий Поленов.

Напълно била опустошена музейната колекция от скулптури.

След като излезли от Петерхоф, то него останали само развалини.

Към Германия заминали дворцовата мебел, създадена по ескизите на знаменития руски майстор Андрей Ворохин и други от 18 век, както и част от колекцията на извънредно рядък порцелан от 18 век.

Варварите смъкнали от стените на двореца барелефи, гоблени, стенни платформи.

Опитните мародери взели със себе си дори дръжките на вратите, украшенията на вратите, които били от бронз и дърво.

Осквернили дома на великия П. Чайковский, оставали подлата си следа и в Ясна Поляна, където е роден и работи Лев Толстой — геният на световната литература.

Списъкът на ограбеното и унищоженото от фашистите по време на Великата Отечествена война не подлежи на описание.

Ще назова само някои места, в които безчинставли хуните на XX-то столетие: Смоленск, Твер, Краснодар, Ростов на Дон, Симферопол, Одеса, Лвов, Виница.

Навсякъде, където се появявали хищниците на Хитлер.

Загубите в тази сфера на СССР са над 140 милиарда.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;