«Как малка Албания се превърна в централата за трафик на наркотици на континента», пише в обширен текст британското издание

ританският ежедневник The Independent публикува обширен материал за проблемите с наркотрафикантите в Албания. Авторът на текста е Борзу Дарагахи, кореспондент на изданието.

От редакцията припомнят, че преди няколко години властите в Тирана стартираха агресивна кампания с надеждата, че унищожаването на канабисните полета и серията арести на производителите му ще намали контрабандата на наркотици и ще помогне на страната да се доближи до членство в Европейския съюз, но вместо това дилърите постепенно преминаха към трафик на кокаин и хероин.

Albania seizes 613 kilos of Colombia cocaine, holds two

Albanian police seized 613 kilos of cocaine hidden in a container of bananas from Colombia on Wednesday, they said, hailing it as the Balkan nation’s biggest haul of the drug ever and as a triump…

reuters.com

How Albania became the ‘Colombia of Europe’

The white fishing boat with the green stripe bobs up in down in rough Adriatic waters. Sirens on, the joint Italian-Albanian coast guard zodiacs sidle up alongside precariously, demanding to be let

В текста, озаглавен «Европейската Колумбия – как малката Албания се е превърна в седалище на контрабандата на наркотици на континента», британският вестник твърди, че сега наркотрафикантите използват изградената мрежа за разпространяване на канабис, за да продават по-опасни видове дрога. Именно чрез нея влиза кокаин от Латинска Америка и хероин от Централна Азия, които се изпращат в Италия и оттам – в други части на Европа.

Албанските банди се считат за едни от най-големите трафиканти на хероин, кокаин и канабис в света. Американските и европейските правоприлагащи органо описват балканската страна като най-големия доставчик на канабис за ЕС, както и като важен транзитен пункт за хероин и кокаин. Въз основа на стойността на конфискуваните наркотици, някои смятат, че само марихуаната генерира до четири милиарда долара годишно, половината от БВП на Албания.

«Адриатическо море сега е магистрала за трафик на наркотици“, казва Джемал Гюнкши, член на опозицията в албанския парламент и бивш офицер от армията.

Служители на бреговата охрана, пожелали анонимност, разкриват, че трафикантите често са въоръжени с автомати, макар че те все още не са ги използвали срещу тях. «Годините от 2015 до 2016 г. бяха ужасни“, признава високопоставен служител от бреговата охрана. «Тук беше Колумбия“.

Понякога бреговата охрана, която често си сътрудничи с граничните патрулни сили на ЕС, има късмет. Миналия януари тя залови 1,5 тона канабис под брезент на лодка. През последните месеци бяха открити стотици килограми кокаин, скрити в банани, внасяни от Колумбия.

По-често наркотиците обаче се изплъзват. Албанските служители признават, че залавят едва 10% от доставките на наркотици в и извън страната. Според неназовани европейски дипломати трафикантите разполагат с достатъчно средства, за да подкупват пристанищните власти от Ротердам до Измир.

«Трафикантите са станали толкова мощни, че имат мрежи по целия свят», казва Алфонц Ракай, изследовател и консултант в Тирана, фокусирал работата си върху Албания и Западните Балкани.

«Това е производителят и дистрибуторът на наркотици в Европа. Това е наркодържава и тя губи твърде много пари, за да излезе от трафика и да се присъедини към ЕС“, продължава източникът на изданието от европейските дипломатически кръгове.

«Те са много добри в управлението на мрежи по целия свят — от Латинска Америка до Западна Европа. Съвсем ясно е, че всички тези банди действат с определена степен на политическа и полицейска защита и подкрепа», уверен е дипломатът.

Само за няколко години, твърдят дипломати и официални лица, Албания се превърна в седалище на континента в областта на трафика на наркотици и мнозина се опасяват, че парите напълно са заразили политическия елит, което прави по-трудно отърсването й дори с оглед на примамката за членство в ЕС.

Вграден видеоклип

urim gjata@urimgjata1
«Това е Колумбия в Европа. Албания е производителят и дистрибуторът на наркотици в Европа. Това е нарко-държава и те губят твърде много пари, за да излязат от трафика, за да влязат в ЕС“.

Търговията с наркотици е внедрена във властите в основните градове на страната, включително столицата Тирана и пристанищните градове Драч и Вльора. На хартия Албания има една от най-бедните икономики в Европа. На място албанските градове претърпяват мащабен строителен бум с блестящи офисни и жилищни сгради и търговски центрове, които се увеличават, с нови модерни търговски обекти.

«Албания вече не е център на култивация. Тя се превърна в център за инвестиции, дистрибуция и набиране на персонал“, е заключението на един от официалните представители на ЕС.

Автор: Жанета Нейкова, Вести. бг.

Тагове: ; ; ;