Бутафорният конкурс за изтребителя извади порочния стил на управление на международната сцена. Това съобщи БТА.

Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов боен самолет в разрез с процедурата, посочи той.

След провала на големите енергийни проекти  модернизацията на въоръжените сили засили убеждението, че България губи суверенитет и не е в състояние сама да вземе стратегически решения, коментира президентът.

Държавният глава заяви още, че успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Не може да заглушим най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността — демографията и чуждестранните инвестиции, каза той.

По думите му България не успява да развие своя най-ценен капитал — хората. Очакванията на обществото са за неотложни и всеобхватни  спасителни мерки, за повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот и за излизане от демографската безпътица, коментира Румен Радев.

Тази цел е обречена, ако не извършим най-важното — радикална промяна на политическата среда и на стила на управление, заяви той. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтено предприемачество, посочи държавният глава.

Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включват не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица за скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина, смята Румен Радев.

Той отбеляза, че за да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това преминава през възмездието.

Апелирам към КПКОНПИ,  прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица, заяви Румен Радев.

Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното икономическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високообразовани, компетентни и почтени хора, мотивирани да работят в полза на обществото, посочи президентът.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;