Германският канцлер Ангела Меркел изрази удовлетворението си от разрешаването на 30-годишния спор между властите в Скопие и Атина за името на Македония.  Това съобщава Флаш бг.

„Това е една малка, но много значима новина. Тя е свързана с войната и мира, включително и стабилността“, каза Меркел по време на партийна среща в Тринвилерсхаген.

„Преспанският договор открива пътя за Македония. При толкова международни кризи, имаш чувството, че нищо не помръдва напред“, добави още Меркел.

Договора от Преспа

„С подписването на Преспанския договор ще захвърлим кошмарите от миналото.“

Това каза македонският премиер Зоран Заев по повод ратифицирането на Преспанския договор от страна на Гърция и неговото официално влизане в сила. Заев уточни, че  договорът е сложи край на незавършения мир на Балканите.

„Разрешихме спор, за който ни твърдяха, че е нерешим.“

Всяка една страна трябва да даде нещо, за да може всеки да спечели повече от това, което е дал. Сега имаме доказано приятелство. От днес тръгваме с още по-голяма сила за сближаване на гражданите и народите на двете страни.“, каза още Зоран Заев по време на икономически форум в град Велес, в централната част на Македония.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;