Но какво да очаква човек от Тръмп, Болсонару или Макри — гадни капиталисти, убедени антиболиваристи, които ненавиждат латиноамериканките народи.

Те веднага подкрепиха Гуайдо, членът на полуфашистката партия.

Метежът стана прекрасна възможност да се изяви Генералният секретар на Организацията на латиноамериканските държави. 

Но ръката на приятелството дойде от президентите на Куба, Боливия и Русия!

Какъв поразителен контраст!

Превод:

САЩ първи заявиха подкрепата си за десните сили в страната, които постоянно търпят неуспех и не могат да разработят методи за победа над боливарското движение, пазещо верността си към Уго Чавес, което вече няколко години извършва революционни преобразувания в страната.

Венецуела преживява съдбоносен момент, подобен на нахлуването в Залива на Свинете, когато кубинските контрареволюционери имаха намерение да завземат плацдарм и да обявят за създаването на паралелно правителство и с това да създадат условия за американско нахлуване.

Методите са плашещо еднакви, само че този път използват обявената извън закона Национална асамблея, състояща се от враждебни елементи, които винаги застават срещу социалните програми.

Ако в Гугъл потърсите термина «Боливарска република», то ще се появят множество снимки от контрареволюционни митинги и демонстрации, твърдения, че дните на настоящия държавен глава (който произлиза от работническо семейство) са преброени, ще видите анализ на «неоправдани и погрешни» решения, които уж са породили настоящите икономически проблеми в страната.

Ще откриете малко бележки, разказващи за действията по подриване на икономиката, водещи към намаляване на жизненото равнище на венецуелците, за обявяването на икономическата война, чиято главна цел е народът и стремъжът да се предизвика с това недоволство, т.е. необявена война.

Ние в Куба сме изпитали това в пълна сила на гърба си след няколко десетилетия търговска блокада и безбройни враждебни действия!

Гуайдо е член на полуфашистката партия «Народна воля» (Voluntad Popular).

Президентът на Еквадор Морено отново се прояви като предател.

А американският сенатор Марко Рубио продължава със заклинанията си.

Затова пък приятелската ръка бе протегната от президентите на Куба, Боливия и Русия — Диас Канел, Ево Моралес и Владимир Путин.

Какъв поразителен контраст!

Именно единството на военните и гражданското общество повече от всичко тревожи пучистите, които не успяха да разкъсат връзката между Боливарските Въоръжени сили и населението, подкрепящо законната власт.

Те отдавна чакаха тази връзка да бъде нарушена, дори призоваваха военните към метеж, забравяйки, че те са потомци на Боливар и Чавес, а защитата на Родината е техен свещен дълг.

Империалиситте устремиха своите алчни погледи към нефта, елмазите, златото, водните ресурси…

Те не могат да допуснат и мисълта за това, че всички тези богатства ще бъдет в ръцете на обикновения народ, готов до последната си капка кръв да защитавата своята Родина от враговете.

В тези моменти на изпитание се подлага здравината на цялото боливарско движение, което трябва да се противопостави на зловещата сянка на американския орел, надвиснал над страната.

Днес Венецуела е подложена на опасност, която тя е длъжна да отблъсне достойно.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.cubadebate.cu/opinion/2019/01/25/venezuela-madurara-a-guaido/#.XEs-kFwzaUm

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;