България призовава за бърза демократизация и ненасилие във Венецуела, заяви Екатерина Захариева

   Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела.

Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос. Това съобщи БТА.

Тя призова да се чуят призивите на гражданите на Венецуела за демократични избори за президент, така че да може участниците в тях да имат равен старт.

Захариева припомни, че по време на демонстрациите е имало доста задържани лидери на опозицията, депутати, граждани.

Призоваваме за спазване на демократичните стандарти и ненасилие срещу демонстрантите, изтъкна първият ни дипломат.

И добави, че венецуелците имат право по демократичен път да изразяват своите политически и граждански права.

В същото време, посочи Захариева, трябва и да се пазят каналите за комуникация, тъй като във Венецуела има един милион европейски граждани, повечето венецуелци са с двойно гражданство, основно испанско, португалско, италианско. Не случайно много пъти Съветът и външните министри на ЕС са обсъждали ситуацията там, обясни външният ни министър.

България като част от европейското семейство счита, че националната асамблея е легитимно избран демократичен орган, подчерта тя. В същото време изборите за президент м.г., по думите й, повдигали много съмнения за нарушения и неспазване на демократичните стандарти.

Вицепремиерът отбеляза, че ситуацията във Венецуела е изключително тежка и напрегната повече от година. Хуманитарното положение също било нелеко —  над 2,5 млн. бежанци венецуелци имало в съседните държави, а по неофициални данни са над 4 милиона.

Тагове: ; ; ; ; ;