Всяка година по петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани във Виена. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия и белодробни трансплантации. Това съобщи БТА.

Срещата се състоя в Министерски съвет днес. Подписано е споразумение за обучение на български лекари в областта на белодробните трансплантации, каза още той. Лекарите ще бъдат от болница «Св.Екатерина» и Военномедицинска академия. След трансплантациите състоянието на пациентите ще бъде проследявано в «Св.Екатерина», допълни министър Ананиев.
Споразумението вече е изпратено до «Евротрансплант», уточни министър Ананиев и допълни, че в близките дни страната ни ще направи официално заявление за членство в организацията.
Министър Ананиев каза още, че белодробните трансплантации биха могли да се извършват в България в началото на 2021 год.

Искаме да направим белодробна трансплантация и в България, каза проф. Клепетко. Задача на обществото е да осъзнае колко важно е да се даряват органи. И в миналото сме се опитвали да помогнем на България, Виена има голям опит да помага на други държави в обучението на специалисти за такава трансплантация, допълни той.

Във Виена сме обучавали специалисти от Чехия, Унгария, Словения и Гърция и се радвам, че и България се включва в осъществяването на този голям проект, каза още проф. Клепетко. Изграждането на такава система е комплексно и ще има нужда от подкрепа от най-високо място в държавата, допълни той и изрази задоволство от разговора с министър Ананиев и премиера Бойко Борисов. В

иждам, че България разбира и споделя важността на този проект, но разбира се белодробната трансплантация се нуждае от комплексна терапия, което не може да се изгради за няколко месеца, а за около две години, добави проф. Клепетко.

Тагове: ;