25 януари 2019-Нюз Фронт.

САЩ обявиха, че си тръгват от Сирия, след като били «разгромили» тероризма. После изпратиха допълнителен контингенгент за извеждане на войските си. А от самото начало на войната в Сирия, официалните сирийски власти не спират да призовават САЩ да си тръгнат от страната им, защото никой не ги е викал. За пред хората, както се казва у нас, САЩ обаче оставя военното си присъствие, под предлог, че се бори с тероризма. Борбата предимно включва подготовка и въоръжаване на терористите, но САЩ именно така наричат действията си в западните медии.

В Сирия про-американските сили се вдигнаха на бунт срещу САЩ,и обявиха, че минават  на страната на Асад и искат окупаторите (САЩ) да се махнат от Сирия.

в град Итрия в източната част на сирийската провинция Хама започна работа Конгресът на племената от Източна Сирия, който все още е частично окупирана от американците и техните слуги. Току-що събралите се  направиха  съвместно изявление.

Конгресът събра заедно шейховете на арабските родоплеменни групи, западните и източните брегове на Ефрат, както и старейшините на асирийските, кюрдските, кавказките и други общности, живеещи в провинциите Ал-Хасака, Дейр Езор и Ракха.

На събитието присъстват представители на правителството на Сирийската арабска република, съобщава военен източник от мястото на събитието.

Основни цели на събралите се-   установяването на диалог с Дамаск и да създаване на ново политическо движение » За единна Родина», което да обединява населението в северо-източните провинции на страната, и разработване на програма за действие.

 

Както е известно, на изток от Ефрат, на територии, контролирани от ръководената от САЩ международна антитерористична коалиция, местното население е принудено да оцелява в най-тежки условия. Социално-икономическата инфраструктура на тези райони е почти напълно разрушена, търговията е прекъсната.

 

Арабските племена, които от векове живеят от двете страни на Ефрат, се занимават с изграждането на мостове, съживяването на селското стопанство и петролната и газовата промишленост и възстановяването на социалната инфраструктура. Но преди всичко те са загрижени за съдбата на родните им земи.

 

Участниците в конгреса подкрепят бързото възстановяване на легитимната държавна власт в източните райони на Сирийската арабска република и връщането на всички провинции в обединената Сирия.

Това ще улесни установяването на национален диалог и развитието на източните провинции.

 

«Приетото от участниците изявление потвърждава, че сирийският народ е решен да защитава себе си, своите земи и своя суверенитет с всички средства, противопоставяйки се на всяка форма на агресия, включително американската и турската окупация на сирийските територии».

 

Подчертава се, че Сирия е единна и независима, а жителите на региона Ал-Джазира са верни към Родината, държавата, армията и ръководството, смятайки, че флагът на Сирия символизира суверенитета на държавата.

Те категорично се противопоставят на създаването на така наречената „безопасна зона“ в северната част на страната.

В изявлението се казва, че само сирийците, чрез диалог и без каквато и да била външна намеса, трябва да направят своя национален, политически, икономически и социален избор.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;