Специалистите от руската Обединена корабостроителна корпорация показаха концепцията-проект за най-новата руска подводница от последно поколение — «Хъски».

В дадения стадий на проекта бяха предложени няколко варианта за външния вид на подводницата.

Експертната комисия се постара да избере най-оптималния», съобщи пред журналисти генералният директор на концерна А. Рахманов.

Концепт-проект АПЛ пятого поколения "Хаски"
Концепция-проект за подводница от пето поколение «Хъски».Оказва се, че понастоящем проектът «Хъски» е в етап на съгласуване на базовите технологични параметри.

«Друга информация за подводницата не мога да ви съобщя — това е държавна тайна!», категорично заяви Рахманов по време на разговори си с журналисти.

Всъщност, за лидерската атомна подводница, за която разказа ръководителят на концерна, се знае изключително малко.
Има слухове, че ще съществуват два варианта на подводницата.
Първи — специализиран по противодействие на вражеските подводници.
Втори — превъзходен «убиец» на кораби и самолетоносачи.

Налага се да припомним, че по-рано в руската преса се съобщи за двукорпусната концепция «Хъски», а също за приблизителната водоизместимост на най-новата подводница, която ще е не по-малко от 12 хиляди тона.

Има и малко информация за арсенала на «Хъски», в който ще влезе най-мощната ракетна система «Циркон», която използва хиперзувковите крилати ракети 3М22.

Както заяви заместник главнокомандващият ВМФ на Русия Виктор Бурсук, работите над проекта по създаването на иновативните подводници от типа «Хъски» ще се провеждат в рамките на 7 години — от 2018 до 2025 г.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;