Днес, във времена на заливаща ни буквално отвсякъде информация, особено голяма е отговорността на обществените медии, на вас разчитаме, за да се ориентираме в океана от новини, да различим истината от дезинформацията, да чуем всички гледни точки към едно или друго събитие, да видим всички нюанси и полутонове в една среда, която някой ни представят като черно-бяла. Това отбеляза еврокомисарят Мария Габриел във видео приветствие от Брюксел по време на конференцията на тема «Бъдещето на обществените медии в цифровата ера», организирана в НДК от БНР в партньорство с БНТ.

Габриел поздрави БНР, което чества 84-години. Вашата работа се превръща в мисия, която, сигурна съм, ще продължите да изпълнявате в една все повече проникваща навсякъде цифровизация, каза Габриел. Тя призова обществените медии максимално да се възползват в своята работа от новите технологични възможности, за да досигат още по-бързо с точна и подробна информация до аудиторията си.

Генералният директор на Българското национално радио /БНР/ Александър Велев посочи, че това е първия път може би в съвременната българска история, когато БНТ и БНР заедно говорят за обществените медии. По думите на Велев целта на конференцията е да се дискутира бъдещето на обществените медии в България в цифровия свят. Диалогът и говоренето за обществените медии е необходим, за да е ясно на обществото какво са те, а и на нас като ръководители на медиите, да ни е ясно какво очаква обществото от нас, посочи той.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров отбеляза, че има много неща, с които могат да се гордеят и радиото, и телевизията, това са много години, време, което създава и устойчивост, и визия. Според него обаче колкото и да се гордеят с дълга и славна история обществените медии, особено в контекста на тази конференция, трябва да се държат все едно са създадени вчера, защото няма друг начин да бъдат адекватни.

Диана Саватева, заместник-председател на парламентарната комисия по култура и медии прочете поздравителен адрес от председателя на комисията Вежди Рашидов, в който той изразява надеждите, че на днешния форум ще се срещнат идеи, които да оформят визия за осигуряване на по-устойчиви стабилност и доверие в обществото от страната на медиите. Той пожелава обществените медии със същия професионализъм да работят като утвърден обществен фактор за информация.

София Владимирова, председател на СЕМ, посочи, че обществените медии не могат да не участват в промяната, не могат да не бъдат част от дигиталния свят. Според нея именно обществените медии трябва да създадат тенденциите.

Тагове: ; ; ; ;