В стратегическото противоборство между Русия и САЩ определяща е възможността да се нанесе първият удар, а не броят на въоръженията.

Това заяви политологът Евгений Сатановский.

Сатановский: не имеет значения, кто сколько раз кого может уничтожить / Коллаж: ФБА "Экономика сегодня"

Според експерта, увеличаването на ядреното и прочие оръжие, на което разчитат провокаторите на новата надпревара във въоръжаването, е безсмислено за съвременните условия.

Нивото на развитие на военно-техническия отрасъл е направил определящ не броя, а възможностите на оръжието по отношение нанасянето на превантивен или ответен-насрещен удар, което принципно променя цялата парадигма на противодействието.

«Няма никакъв смисъл да се трупа въоръжение, за да се унищожи вероятен противник.

Нещата не се свеждат до това, колко патрона имаш, а кой ще ги изстреля по-бързо.

И дали ти ще можеш да го унищожиш два пъти, а той — 146, това няма значение.

Нека си харчат парите, ако твоите два изпреварващи удара са налице, а той не може да направи нищо по този въпрос», заяви Сатановский.

Във връзка с това политологът предлага да се прави разлика между настоящата руска власт в противопоставянето срещу САЩ и методите на СССР през 1980-те, когато пикът на надпреварата  във въоръжаването в голяма степен е определил разпада на СССР.

Съветското ръководство се опитало да «се бие» със САЩ с аритметични методи, както и американците, залагайки на броя на въоръженията, докато сегашното «началство» на Русия «си прави сметките добре», подчерта Сатановский в ефира на  канал «Россия 1».

Отбелязваме, че най-новото въоръжение на Русия й позволява да гарантира сигурността си при заплаха от страна на САЩ, но без да се впуска в надпревара във въоръжаването.

На първо място става дума за хиперзвуковото оръжие, което днес претежава само Русия.

Изпитанията в края на 2018 година на ракетата «Авангард» фактически обезсмислят ПРО отбраната на САЩ и, според оценки на експерти, може да нанесе удар по САЩ преди американците, а дори след като САЩ са изстреляли своите ракети.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;