23 януари 2019-Нюз Фронт.

Тристранната среща на представители на Русия, Украйна и Европейската комисия, на която трябваше да се реши съдбата на транзита на руски газ след 2019 година, завърши с нищо. 

 

 

В Брюксел  на срещата  пристигнаха ръководителят на Министерството на енергетиката на Русия Александър Новак, министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин, заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович, както и ръководител на «Газпром» Алексей Милър и топ мениджърите на «Нафтогаз» Андрей Коболев и Юрий Витренко.

 

На срещата се предвиждаше договаряне на условията за продължаване на транзита на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година, когато изтича настоящият договор.

За Киев това е критично важно, защото в случай на прекратяване на изпомпването на синьо гориво, не само украинският дефицитен държавен бюджет ще загуби три милиарда долара годишни приходи, но цялата украинска газопреносна система всъщност ще престане да съществува.

 

Европейската комисия, претендираща за ролята на безпристрастен арбитър в спора между Русия и Украйна в Брюксел, откровено подкрепя Киев.

Марош Шефчович представи вариант за нов транзитен договор, който обвързва «Газпром»,  да гарантира, че обемът на изпомпване е «достатъчен за привличане на инвеститори за модернизиране на украинската газопреносна система».

Точните параметри на европейския договор не бяха оповестени, но експертите отдавна са изчислили, че рентабилността на украинската газопреносна система осигурява транзит от поне 40 милиарда кубометра годишно.

 

Вероятно Европейската комисия настоява именно за такъв обем, което е значително повече от плановете на «Газпром»: по-рано  представителите на компанията заявиха, че са готови да поддържат украинския транзит на ниво от десет до петнадесет милиарда кубически метра.

Напомняме, че в началото на септември, Сергей Коновец, временно изпълняващ длъжността председател на борда на «Нафтогаз», изпрати писмо до украинския премиер Владимир Гройсман за необходимостта от продажба на 49% от газопреносната система на страната (ГТС) за седем милиарда долара на западния инвеститор, който може да осигури от Русия запазване на транзитните обеми. «Нафтогаз»оценява газопреносната система на Украйна на 14 милиарда, се казва в писмото.

«Ако международният партньор плати седем милиарда за 49 процента от акциите, такава инвестиция може да се разглежда като категорична гаранция за запазване на приходите от транзит на сегашното ниво.»

 

Но за да може някой да прояви желание да купи украинската газопреносна система, е необходимо да се гарантират големи обеми на изпомпване.

Европейската комисия реши да се съсредоточи  именно върху този проблем.

Не е случайно, че след преговорите ръководителят на «Нафтогаз» Андрей Коболев благодари на Шефович за варианта му  на споразумението за транзит.

«Тъй като си алчен». Обаче, самите украинци развалиха играта на Европейската комисия, като настояха «Газпром» не само да  транзита на гориво в обем, изгоднен за Киев, но и да плати на «Нафтогаз» повече от два милиарда долара според решението на Стокхолмския арбитраж.

‘Газпром» не прие тои вердикт и оспори, а на преговорите в Брюксел руският министър на енергетиката Александър Новак отново подчерта, че новият договор за транзит на газ през Украйна ще стане възможен едва след  като бъдат уредени настоящите спорове между «Газпром» и «Нафтогаз».

 

«Това е важно условие за осигуряване на изработване на конкретни  параметри по новия договор от 1 януари 2020 година-«, каза руският министър.

«Трябва да се постанови решение на арбитражния съд или страните да намерят решение в рамките на мирно споразумение.»

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;