23 януари 2019- Нюз Фронт.

Е, няма да ни го простят бабите и дядовците, това мълчаливо агнешко поведение.

Да наблюдаваме как се избиват здрави животни в България, под измислен предлог, за да ни накарат след време да си купуваме месо внос от Турция или някъде, защото ние нямаме би било престъпление срещу Родината.

Пробват ни. Колко можем да мълчим, и ако мине номера. Проверява се — дали във България има народ, който да защитава интересите си, или може всичко.

 

 

Е, ще мине ли номера? Или все пак, ще се реагира?

Всички овце и новородени агнета във фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово да бъдат избити, разпореди с нова заповед Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Документът е с дата 21 януари 2019 г. Ана е категорична, че шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а междувременно стадото й се е увеличило със 70 агнета.

Ана Петрова е категорична, че няма умрели от чума овце
В заповедта се нарежда „принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни“, които са без официална идентификация, както и тези, които са показали положителни резултати за чума. За останалите дребни преживни животни във фермата БАБХ разпорежда „санитарно клане“. Сред тях са и новородените агънца във фермата.

Миналото лято БАБХ изби хиляди овце и кози в Странджа с твърдението, че там за пръв път у нас и в Европейския съюз е открита болестта чума по дребните преживни животни. Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им.

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха неуспешни, а междувременно Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол срещу действията на БАБХ. Поредното заседание е насрочено за утре, 23 януари 2019 г. На същата дата БАБХ ще даде пресконференция за чумата по дребните преживни животни и други болести по животните у нас.

Преди дни Ана Петрова получава уведомление, че фермата й е юридически заличена.

С новата си заповед от 21 януари БАБХ обаче опровергава сама себе си, тъй като в нея стопанството е третирано като съществуващо юридическо лице. „Има писмо от 14 януари на ОДБХ – Ямбол, с което Ана Петрова е предупредена да осигури достъп до фермата, за да изпълнят миналогодишната заповед за евтанизиране на животните й. На 21.01.2019 г. БАБХ променя старата си заповед за умъртвяването им. С такава компетентност не могат да се избиват 4500 животни и не може България да бъде държана в стрес половин година.“, коментира защитникът на Ана Петрова адв. Владимир Шейтанов. Той е известен български юрист и дипломат, пръв защитник на медиците ни в Либия- пишат колегите от Агроновините

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;