Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници.

Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БТА.

За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо.

Едното е общия разход за труд – впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът“.

Така, според Велев, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени.

„Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората.

Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа.

Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази.

В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията“.

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.

Двойно по-високи сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо същия месец на миналата година.

Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден.

Индустриалците поискаха спешна среща с премиера и проведоха разговори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До момента няма яснота кога ще се срещнат с Борисов. Васил Велев не вижда ефект от срещата със социалните партньори.

Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, убеден е Велев.“Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „Ден напред“ се прибавя и таксата „Задължение към обществото“, което надува още повече сметките на фирмите, които търгуват от енергийната борса.

Евгени Иванов от КРИБ директно определи твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова,  че имаме най-евтината енергия на борсата като „опашати неистини“.

Изчисленията показват, че ако се добавят и допълнителните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, към които спада и АЕКБ, предлага сметката „Задължение към обществото“, която формира месечните битови сметки, да отпадне за отделните потребители и бизнеса, а да се поема от бюджета.

Сдружението настоява за изработване на чисто нов Закон за енергетиката, както и повече прозрачност в управлението на държавните дружества в енергетиката.

Препоръката е НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, Мини Марица Изток 2 да се листват на борсата, за да има пряко наблюдение на тяхната дейност. Настоява се също за спиране на държавната субсидия за частните американски централи „Марица Изток“ 1 и 3.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;