Гръцкият премиер Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гражданите, в което изтъква, че е дошло време да се изнесат фактите за Преспанското споразумение с Македония и да се научи истината, съобщи Танюг.  Това съобщи БТА.

С Преспанското споразумение защитаваме нашата област Македония.

Превъзмогнахме страха и инерцията със самоувереност и откриваме път за мира и икономическия растеж, заявява Ципрас във видеопосланието, публикувано във Фейсбук под заглавие «Истината за Преспанското споразумение».

Това споразумение е основополагащ камък на приятелство, сътрудничество и братство на народите в балканския регион, подчерта Ципрас.

Нашите съседи различават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и тяхната култура по никакъв начин не е свързана с древното гръцко наследство. Чрез Преспанския договор  признаваме гражданството, а не етническите групи.

Няма да има иредентистки намеци в техните учебници.

Те променят наименованията на паметници, инфраструктура и обществени места, заяви още гръцкият премиер.

Видеопосланието, което продължава 107 минути, включва и снимки от подписването на споразумението между Гърция и бившата югославска република Македония на 17 юни 2018 г. и извадки от неотдавнашната реч на гръцкия премиер в атинската концертна зала за това споразумение.

Споразумението предвижда северната съседка на Гърция занапред да се нарича Република Северна Македония.

Тагове: ; ; ; ;