Хърватските спортни фенове отново с фашистка символика

В централната новинарска емисия на телевизията на Хърватска (ХРТ), в репортажа за подкрепата на отбора по хандбал, в крупен план се появи фашистка символика.

Когато кореспондентът на телевизията говори за многобройните фенове, пристигнали да подкрепят спортистите в Германия, в кадър бе показано знамето на Хърватска с буквата «У» — знак на усташите, прохитлеровска въоръжена групировка по време на Втората световна война.

През април 1941 година усташите провъзгласиха марионетъчно държавно формирование «Независима държава Хърватска», контролирана от нацистите.

Те са автори на убийството на стотици сърби, евреи и цигани.

Само в концлагера «Ясеновац», според различни данни, са убити 700 000 човека.

Усташката символика постоянно се появява в уличните акции в Хърватска, а особено сред феновете, в  това число и по време на пътуванията им извън страната.

По-рано съобщихме, че футболистите от националния отбор на Хърватия отпразнуваха неочакваната победа над Аржентина с песента  «Бойна Чавоглаве», която съдържа в текста и фразата  «За дом спремни» («Готови сме за дом») — лозунг на пронацистките «усташи» от времето на Втората световна война.

В песента има и още:
«Чувате ли, сръбски доброволци и четници, нашата ръка ще надвисне над вас и в Сърбия», но тази част липсва във видеото.

Авторът на текста е хърватинът Марко Перкович Томпсън, прославил се с песента

«Ясеновац и Градишка стара», в която се възвеличава Независимата държава Хърватия, прохитлеристко образование от времето на Втората световна война.

Видеото е публикувано в социалните мрежи от името на хърватския национален отбор от Деян Ловрен.

По-рано съобщихме, че Сърбия е предала на Хърватска списък с имената на жертвите на концлагери

Срещу опитите да пренапише историята и да се оправдаят жертвите на съучастниците на фашистите Сърбия отговори с писмо, което са изредени 20 хиляди имена на жертвите от «Ясеновац» и други концлагери на територията на Хърватска, това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю за вестник  «Вечерние новости».

Според него, Хърватска поне от уважение към загиналите би следвало да помълчи, а не да създава комисия за преброяване на жертвите, както неотдавна предложи президентът Колинда Грабар Китарович.

В последно време между Сърбия и Хърватска политическите отношения се изостриха, един от проблемите е оценката на събитията от времето на Втората световна война.

В частност, Хърватска се опита да блокира в ООН фотоизложба, посветена на «Ясеновац».

В Хърватска постоянно се провеждат маршове със символиката на «усташите» — помагачите на нацистите.

По-рано бе съобщено, че по време на масовото шествие на абитуриенти от училищата в Хърватска учениците са скандирали нацистки лозунги — поздрави на «усташите» от времето на Втората световна война, вдигали са напред и нагоре ръцете в нацистки поздрав.

Полицията, която съпровождала колоната, не реагирала по никакъв начин на действията на радикалните младежи.

Представителят на Обединението на сърбите в Хърватска Миодарг Линта каза пред журналисти, че това е «традиционно поведение на значителна част от випускниците».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;