Белгия - Екатерина Захариева - Дон Прамудвинай

Снимка: БТА

    Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес в Брюксел с тайландския си колега Дон Прамудвинай, съобщиха от Дирекция «Пресцентър» на Министерството на външните работи.  Това съобщи БТА.

Срещата — първа на ниво външни министри на двете страни от 2012 г. — се състоя в контекста на министерската среща ЕС — АСЕАН, която се провежда днес в белгийската столица. От 1 януари 2019 г. Кралство Тайланд пое председателството на АСЕАН.

Министрите Захариева и Прамудвинай обсъдиха широк кръг от двустранни въпроси и теми от международния дневен ред.

Двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че ще работят за задълбочаване на двустранните контакти между България и Тайланд, които се основават на традиционно приятелство между двата народа.

Първа конкретна стъпка в тази посока ще бъде провеждането на политически консултации между външните министерства.
Екатерина Захариева представи сферите, в които е възможно сътрудничество между бизнеса от двете държави, сред които високите технологии, а министър Прамудвинай изтъкна, че за допълнителното увеличаване на българските туристи в неговата страна би допринесло и евентуалното откриване на директна самолетна линия.
Активизирането на политическия диалог трябва да даде стимул на бизнеса в двете страни да използва все още нереализирания потенциал за икономическо сътрудничество. Със своето стратегическо положение в сърцето на Балканския полуостров България е естествена връзка между Европа и Азия. Отлични възможности за сътрудничество съществуват и в сферата на туризма, който е един от най-динамично развиващите се сектори в България. Предвид големия брой български туристи, които ежегодно посещават Тайланд, двамата министри обсъдиха и възможността да бъде възобновена дейността на закритото преди 8 години българско посолство в Банкок.
Паралелно с развитието на двустранните отношения сме готови да допринесем и за развитието на сътрудничеството между ЕС и Тайланд, подчерта министър Захариева. Оценяваме усилията за провеждане на парламентарни избори в Тайланд през пролетта, които ще бъдат важна стъпка за гарантирането на стабилност и просперитет на страната.

Тагове: ; ; ; ;