По въпроса за автокефалията на Македонската църква ще се работи, след като приключи окончателно сагата с името на държавата. Това стана ясно от думите на българския патриарх Неофит пред журналисти. Това съобщи Нюс бг.

«Още се работи върху името на държавата Македония. Когато се уточнят тези подробности, ще се придвижи сигурно и църковният въпрос», заяви Негово Светейшество Неофит.

На въпрос на БГНЕС каква е позицията на църквата ни за исканата независимост от украинската църква, патриарх Неофит заяви, че този въпрос тепърва ще бъде обсъждан.

«Този важен въпрос ще бъде в дневния ред. Ще обсъждаме«, заяви Неофит.

Българският патриарх почете своя небесен покровител с тържествена света литургия и благодарствен молебен отслужени в Софийската митрополитска катедрала «Св. Неделя».

Припомняме, че в момента на дневен ред в православието е скандалът скандалът между Вселенската патиршия и Руската православна църква във връзка с връчването на тотмос за автокефалия на Украинската православна църква.

Членовете на Светия Синод на Българската православна църква вече веднъж отхвърлиха предложението за свикване на общоправославен събор , по времето на който да бъде обсъден украинския разкол. Предложението бе отправено от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на 3 октомври 2018 г. и изпратено до предстоятелите на всички поместни православни църкви.

В края на 2017 година Македонската църква направи постъпки да признае Българската църква за църква-майка срещу признаване на независимост от наша страна. В началото на 2018 година БПЦ сформира комисия, която да работи по църкавните въпроси на Македония, като тогава патриархът увери, че съгласие по основните въпроси има.

Въпреки това от БПС не изпартиха делегация на честванията на 100-годишнината на Охридската архиепископия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;